Start » Vad är en utbildning på folkhögskola värd?

Vad är en utbildning på folkhögskola värd?

Att ha en relevant och gedigen utbildning är viktigare än någonsin för att sticka ut på arbetsmarknaden och i Sverige är utbildning gratis. Detta märks inte minst när världen drabbas av globala ekonomiska kriser, något som skedde för några år sedan och som vi fortfarande känner av. Även om Sverige har klarat sig relativt väl ur den senaste finanskrisen så är arbetslösheten högre än den var för 10 eller 20 år sedan. Detta gäller särskilt för unga som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Att skaffa sig en bra utbildning är inte bara ett plus utan till och med ett krav för att man ska kunna konkurrera om jobben idag. Men vad är en utbildning på till exempel en folkhögskola värd idag, och hur står den sig jämfört med en universitetsutbildning?

Utbildning på folkhögskola och vilka fördelar en sådan kan ge

Utbildning på folkhögskola

En universitetsutbildning smäller alltid högt, eftersom det är helt andra krav på förkunskaper där om man jämför med folkhögskolor. Många skaffar sig till exempel en utbildning på en folkhögskola för att sedan kunna komma in på en universitetsutbildning. Med detta sagt så är det inte nödvändigtvis så att universitetet är den bästa vägen att gå för alla. Det har först och främst att göra med vad man är ute efter för typ av jobb, och om det är ett generellt krav att man har pluggat på universitet. Fördelen med att ha läst på folkhögskola är att man har en relevant och uppdaterad utbildning, som ibland har tagits fram i samarbete med näringslivet. Detta gör att det faktiskt ibland kan vara lättare att få jobb efter att ha pluggat ett par år på folkhögskola, så länge man har de grundläggande behörigheter som krävs.

För att sammanfatta så är en utbildning på en folkhögskola värd mycket, särskilt om man jämför med att inte ha någon högre utbildning alls. Det kan dessutom vara ett bra sätt att toppa en universitetsutbildning med, eller utgöra en bra bas inför en framtida universitetsutbildning.